UNESCO: akupunktura na liścieniematerialnego dziedzictwa

UNESCO: akupunktura na liścieniematerialnego dziedzictwa

17.11. Nairobi (PAP) – Hiszpańskie flamenco, dieta śródziemnomorska i chińska akupunktura znalazły się na liście Arcydzieł Ustnego i Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości UNESCO, obok m.in. gastronomii francuskiej – zdecydowano we wtorek podczas obrad w stolicy Kenii Nairobi.

UNESCO prowadzi listę zwyczajów z całego świata, która ma przyczyniać się do rozpowszechniania wiedzy na temat niematerialnego dziedzictwa kulturowego i zwiększać świadomość jego wagi. Komitet przyjął we wtorek 46 z 47 nominowanych zwyczajów. Do tej pory na liście było ich 166 z 77 krajów.

„Ole!” – krzyknęła hiszpańska delegacja, kiedy podczas obrad w stolicy Kenii, Nairobi, ogłoszono wpisanie na listę flamenco.

„Jestem bardzo dumny z Hiszpanów z czterech czy pięciu regionów. Dzięki nim znaleźliśmy się na tej mapie” – oświadczył ambasador Hiszpanii w Kenii Nicolas Martin Cinto.

UNESCO wpisało na listę także hiszpańskie ludzkie wieże, budowane podczas dorocznych festiwali w katalońskich miastach, oraz Pieśń Sybilli wykonywaną w kościołach na Majorce.

Obok akupunktury na listę wpisano również tradycyjną chińską technikę leczenia, tzw. moksybucję, polegającą na przykładaniu w określonych punktach ciała rozgrzanych patyczków.

Kandydaturę diety śródziemnomorskiej wysunęły wspólnie Hiszpania, Grecja, Włochy i Maroko. W Rzymie, by uczcić ten sukces, zorganizowano festiwal „Maxispaghettata”. Pierwszej porcji spaghetti z włoskich pomidorów, bazylii i oliwy z oliwek spróbował burmistrz Wiecznego Miasta Gianni Alemanno.

Powody do radości mają też Francuzi, gdyż na listę wpisano także „gastronomię ich kraju”. Zaznaczono przy tym, że obejmuje ona nie tylko dania kuchni francuskiej, ale także rytuały związane z posiłkami i sposób ich serwowania. Komitet UNESCO orzekł, że gastronomia we Francji jest „społeczną praktyką, polegającą na świętowaniu najważniejszych momentów życia osobistego i zbiorowego”. Kandydaturę tę do Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości wsparło swoimi podpisami kilkuset francuskich szefów kuchni, a także sam prezydent kraju Nicolas Sarkozy.

Na liście znalazły się również: zwyczaj obchodzenia ostatków przez mieszkańców okolic Hlinska w Czechach i stare litewskie pieśni śpiewane na kilka głosów, tzw. sutartines.

Przewodniczący kenijskiego oddziału UNESCO Jacob Ole Marion żałował, że do wpisania na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego nie było żadnych nominacji z Afryki, pomimo bogatej kultury i dziedzictwa tego kontynentu. Dodał, że afrykańskie rządy nie przeznaczają wystarczających funduszy na ochronę swojej kultury.

szl/ keb/ mc/ akl/