Bardzo często oglądam program Roberta Makłowicza. Chyba rzadko się zdarza aby ktoś z taką pasją opowiadał o gotowaniu. Makłowicz z wykształcenia jest historykiem, z zamiłowania to kucharz i podróżnik. Jest znany widzom jako autor fascynujących programów telewizyjnych, w których na wolnym powietrzu gotuje dania typowe dla odwiedzanego regionu.
Robert Makłowicz karierę kulinarną rozpoczął jako dziennikarz „Gazety w Krakowie”, regionalnego dodatku „Gazety Wyborczej”, w której przez kilka lat prowadził rubrykę „Jadłem w”.
Programy telewizyjne realizuje od roku 1988. Cyklicznie wydaje także książki z przepisami, które przeplatane są zabawnymi historyjkami na temat pochodzenia potraw.
Robert urodził się 12 sierpnia 1963 roku w Krakowie. Jego ojciec był marynarzem. Gdy był mały chciał być Józefem Piłsudskim. Zaczął gotować gdy miał piętnaście lat. Jego największym autorytetem była i jest jego mama. Jest dziennikarzem, pisarzem, publicystą, podróżnikiem i oczywiście krytykiem kulinarnym. Jego rodzina ma korzenie polskie, ukraińskie, ormiańskie, austriackie i węgierskie. Makłowicz studiował prawo , a następnie historię na Uniwersytecie Jagielońskim. Współpracował z tygodnikami: „Wprost”, „Newsweek”, „Przekrój”.
W latach 1998 – 2008 prowadził bardzo popularny cykl reportaży „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”. Od roku 2008 nastąpiła zmiana i program nazywa się „Makłowicz w podróży”, jest emitowany w telewizyjnej dwójce.
Jego pasją jest z pewnością kuchnia i historia. Jest autorem bardzo wielu felietonów i publikacji kulinarnych. W wolnych chwilach najbardziej lubi robić to ,co w pracy czyli podróżować, jeść, pić i poznawać inne kultury. Bardzo chętnie czyta, lubi także jeździć na nartach.
Jest współautorem książek i przewodników kulinarnych: „Zjeść Kraków”, „Listy pisane z sosem”, „Dialogi języka z podniebieniem”, „Fuzja smaków”.
20 października ukazała się jego najnowsza książka pod tytułem „Cafe Museum”.
Jego marzeniem jest występ w dobrym kabarecie. Ulubiony program to Cyrk Monty Pythona.
Robert Makłowicz to z pewnością taki kulinarny turysta. Potrafi z pasją opowiadać w swych podróżach i o sztuce gotowania.
A.K. 2011-03-07