Hanka Ordonówna

Hanka Ordonówna

Życie

Miłość Ci wszystko wybaczy-śpiewała
Hanka Ordonówna, a właściwie Maria Anna Tyszkiewicz z
domu Pietruszyńska. Urodzona 25 września 1902 roku w Warszawie. Polska
piosenkarka aktorka i tancerka. Jej ojciec był
kolejarzem. Uczęszczała do szkoły baletowej przy Teatrze Wielkim
w Warszawie. Początki jej kariery były bardzo trudne, ale była do
tego stopnia zapalona że pokonywała wszelkie
trudności i z uporem się uczyła. Kiedy otrzyma pseudonim artystyczny
Anna Ordon już zawsze będzie się tak nazywać i taka pozostanie
w naszej pamięci. Nabierze dużej wiary
w siebie, gdy rozpocznie występy w teatrze Wesoły Ul w Lublinie. Tam zapisze
się do szkoły wieczorowej. Pracuje, czyta,
ćwiczy. Tam też porywa publiczność takimi piosenkami

„O mój rozmarynie”, „Rozkwitają
pęki białych róż”, „Ułani, ułani”. Jej
radość nie trwa jednak długo gdyż
teatr przestaje istnieć. Hanka wraca do stolicy i rozpoczyna pracę w teatrze
Miraż.Tu zostaje zauważona przez reżysera
kabaretu Qui Pro Quo. Fryderyk Jarosy poświęci jej wiele
czasu aby zrobić z niej wielką aktorkę. Pod jego kierunkiem wykształciła
swój niepowtarzalny styl, stając się dojrzałą
artystką .Nieprzemijającą sławę , trwającą do
wybuchu drugiej wojny światowej dało jej
wykonanie piosenki „Miłość Ci wszystko wybaczy”, pochodzącej
z filmu „Szpieg w masce”, z roku 1933.
Piosenka ta stała się w pewnym sensie wizytówką Hanki.

W roku 1931 została żoną hrabiego
Michała Tyszkiewicza. Był też autorem tekstów jej piosenek.

Pisali dla niej również Tuwim i Lechoń.
Gdy wybucha druga wojna światowa, początkowo jest w
Warszawie. Jesienią roku 1935 Ordonówna została uwięziona na Pawiaku.
Została uwolniona dzięki pomocy męża
i wspólnie przenoszą się do Wilna. Później zostaje aresztowana przez
NKWD i wywieziona do łagru, do Uzbekistanu.
Kiedy zostaje uwolniona pomaga osieroconym dzieciom
polskich wygnańców. Pisze wtedy książkę „Tułacze
dzieci.”Umiera w roku 1950 w Bejrucie na gruźlicę,
której nabawiła się w czasie wojny. Jej prochy przeniesiono i pochowano
na Powązkach w maju 1990 roku, spoczęły
w Alei zasłużonych. Ordonówna to aktorka i piosenkarka dużej
klasy, była podziwiana nie tylko w kraju, ale też i za granicą, między
innymi w ; Paryżu, Berlinie, Moskwie.

Filmografia

1937 „Parada Warszawy”

1933 „Szpieg w masce”

1933 „Wyrok życia”

1927 „Orlę”

1923 „Niewolnica miłości”

Najbardziej znane przeboje:

„Miłość Ci wszystko wybaczy”,
„Na pierwszy znak”, „Jak dym z papierosa”, „Kochany”

„Wystarczy jedno słowo”, „Gdy
jesień się zaczyna”, „Piosenka o zagubionym sercu”.

 

Agnieszka Kowalczyk 2010-01-29