Austriacy zwycięzcami konkursu na Sinfonia Varsovia Centrum

Austriacy zwycięzcami konkursu na Sinfonia Varsovia Centrum

14.11. Warszawa (PAP) – Atelier Thomas Pucher ZT GMBH z Graz w Austrii zdobyło I nagrodę i 200 tys. zł w międzynarodowym konkursie na opracowanie projektu sali koncertowej w warszawskiej siedzibie Orkiestry Sinfonia Varsovia oraz zagospodarowanie architektoniczne terenu siedziby.

Międzynarodowy konkurs na opracowanie projektu sali koncertowej mieszczącej minimum 1,5 tys. osób w warszawskiej siedzibie Orkiestry Sinfonia Varsovia i zagospodarowanie architektoniczne terenu dawnego Instytutu Weterynarii przy ul. Grochowskiej 272 ogłosiła w czerwcu prezydent m.st. Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz. Do I etapu konkursu zakwalifikowano 137 prac, do II – 10. Laureatów konkursu ogłoszono w niedzielę w Warszawie.

Jak przypomniała prezydent m.st. Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz, na ulicy Grochowskiej ma powstać nie tylko nowa sala koncertowa, ale ma to być nowe centrum kulturalne stolicy – Sinfonia Varsovia Centrum. “To będzie miejsce koncertów muzyki poważnej, ale również innych gatunków sztuki – teatru, filmu, malarstwa” – mówiła. Będą tam również działały kawiarnie i restauracje.

“Praca Atelier Thomas Pucher ZT GMBH jest niekonwencjonalna, ale – zdaniem jury – najlepiej oddaje konkursowe zadanie” – podkreślił przewodniczący sądu konkursowego, architekt Bohdan Paczowski, współautor zwycięskiego projektu siedziby Muzeum Historii Polski.

“To zadanie nie polegało bowiem wyłącznie na zbudowaniu jakiegoś obiektu (…), sali koncertowej czy siedziby orkiestry, ale na stworzeniu bardzo ważnego miejsca w mieście, które będzie miało własny klimat, atmosferę, które ma pozostać otwarte dla wszystkich, którzy będą chcieli do niego przybyć – nie tylko na koncerty” – mówił Paczowski.

W jego opinii projekt austriackiej pracowni “w najbardziej magiczny sposób pokazał jak stworzyć takie miejsce”.

“Paradoksalnie cześciowo izoluje on to miejsce, tworząc specyficzny klimat dzięki tajemniczemu ogrodowi, a równocześnie jest to bardzo otwarty projekt, bo mur otaczający działkę będzie uniesiony nad ziemią o trzy metry. Można będzie pod nim przejść w każdym miejscu” – opowiadał juror.

“Ten rodzaj potraktowania muru – podniesienie go nad ziemią, to przywrócenie murowi jego szlachetności” – ocenił Paczowski.

Zaprojektowana przez Austriaków sala koncertowa to połącznie prostokątnego pomieszczenia, w którym mieści się scena i owalnych ciągów balkonów wokół niej.

W konkursie przyznano też trzy II nagrody o łącznej wartości 206 tys. zł. Otrzymali je Zaha Hadid Architects (Londyn), Hermanowicz Rewski Architekci sp.z.o.o. (Warszawa), Majka Socha Architekci sp.z.o.o. (Warszawa). Przyznano też wyróżnienia.

Sinfonia Varsovia to jedna z najbardziej cenionych polskich orkiestr – zyskała nową siedzibę w Warszawie w marcu ub. roku. Urząd m.st. Warszawy odkupił wówczas od SGGW zabytkowy, otoczony ogrodem, pałacyk przy ul. Grochowskiej 272, w którym wcześniej mieścił się Instytut Weterynarii.

Adaptacja terenu i budowa sali mają zakończyć się najwcześniej w 2016 roku. “Najpierw jest koncepcja, potem przygtowuje się projekt budowlany (…), a dopiero potem będziemy się zastanawiać nad tym, w jaki sposób to sfinansować” – mówiła Hanna Gronkiewicz-Waltz. Wycena projektu ma być gotowa dopiero na etapie powstania projektu budowlanego.(PAP)

agz/ bno/